Hond mee op vakantie? De ultieme checklist!

Door Arvid van Putten

Een checklist voor de vakantie… hoezo?

De zomervakantie staat weer voor de deur. Er zijn veel mogelijkheden. Een hond kan in een pension ondergebracht worden, bij vrienden of bijvoorbeeld een huisdieren oppas die in je huis je dieren komt verzorgen. Maar ook gaan veel honden gewoon mee op vakantie. En dat is natuurlijk super! Maar waar moet je zo aan denken?

Inpakken is al stressvol genoeg…

Deze checklist bevat veel punten die je waarschijnlijk al bedacht had om mee te nemen. Maar toch even een fijn overzicht.

Onderweg

Als eerste zal je je moeten gaan voorbereiden. Waar ga je naar toe, waar loop je tegenaan. Hieronder de belangrijkste punten voordat je op vakantie gaat.

Hond mee op vakantie checklist

Camping/hotel/huisje

Niet alle campings, hotels of huisjes accepteren honden. En als ze deze wel accepteren, dan kan het ook nog zijn dat er een maximum aan verbonden is. Voordat je op reis gaat, is het daarom belangrijk om uit te zoeken waar je met je hond(en) terecht kan. Velen zullen dit natuurlijk al gedaan hebben. Of gaan zelfs naar speciale honden huisjes waar je veilig met je hond(en) je vakantie kan vieren.

Maar stel je reis is wat langer en je moet ergens onderweg overnachten, dan is het handig om dit van te voren al uit te zoeken en te reserveren. Zo weet je zeker dat je na een lange vermoeiende dag reizen ook niet nog de stress hebt om een overnachting te vinden.

Hond mee op vakantie checklist

Auto, maak een plekje voor de hond

Het kan een hele reis zijn voor je hond. Daarom is het goed dat je ook een plekje maakt voor je hond. Sommige honden vinden het fijn in de achterbak, andere weer op de achterbank. Dat maakt op zich niet uit. Zolang het maar veilig is voor de hond. Doe je hond bijvoorbeeld een tuig om en zet deze vast met een gordel systeem wanneer deze op de achterbank zit/ligt. Dan weet je zeker dat er niks gebeurt wanneer je ineens hard moet remmen.

Maar ook wanneer hij in de achterbank zit, is het belangrijk om voor de veiligheid te zorgen. Als je bevestigingspunten hebt in de achterbak, kan je de hond daar ook met een tuig aan vast leggen. Zo niet, dan is het verstandig om een rek/net te plaatsen boven de rugleuning van de achterbank zodat de hond niet in 1 keer naar voren kan komen. En dat niet alleen, als je ook nog bagage in de achterbak hebt, zet deze dan vast zodat het niet op de hond kan vallen wanneer je door de bocht heen gaat.

Hond mee op vakantie checklist

Regels per land

In Nederland hebben we voorheen de RAD gehad. Op dit moment zijn er geen beperkingen voor het houden van honden. Dat is wel anders in andere landen. Om een paar regels te noemen:

  • Hond mag niet verblijven in het land
  • Hond mag alleen maar mee als je op doorreis bent
  • Hond moet een muilkorf om
  • Je moet een muilkorf bij je hebben

Deze regels gelden dan weer per land voor verschillende honden rassen. Het is dus niet gezegd dat wanneer je bijvoorbeeld in Spanje je hond zonder voorwaarde bij je mag hebben, je Frankrijk door kan reizen.

Ook kan het voorkomen dat een hond niet door een winkelgebied mag lopen. Hoewel het waarschijnlijk beter is voor de hond om deze niet mee uit winkelen te nemen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook hond vrije stranden ongeacht het ras. Kijk dus niet alleen goed naar de regels in het land waar je naar toe gaat, maar ook naar de regels van de landen waar je doorheen reist.

Hond mee op vakantie checklist

Tussenstops

Bij een lange rit, zal je zeer waarschijnlijk tussenstops gaan maken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer je hond ontsnapt. Denk maar wat er kan gebeuren als dit langs de snelweg gebeurt. En dit is niet onwaarschijnlijk. Op de parkeerplaatsen langs de snelweg gebeurt veel. Een vrachtwagen kan bijvoorbeeld opeens langs rijden waar je hond van schrikt en de benen neemt.

Wanneer je hond vastzit in de auto, lijn deze dan als eerste aan voordat je de bevestiging los maakt. Zo kan hij nooit onverwachts weg rennen. Wanneer je hond niet vast zit, lijn deze dan eerst aan voordat je de deur open doet. Zo heb je hem altijd nog vast wanneer je naar buiten gaat.

Wat daarnaast ook belangrijk is, is de warmte. De meeste parkeerplaatsen zijn gemaakt van asfalt. Asfalt in de zon kan erg heet worden. Parkeer je auto zo dat de afstand op open asfalt zo kort mogelijk is en je hond zo snel mogelijk op gras verder kan. Of als dat mogelijk is, parkeer onder een boom.

De checklist

Deze checklist bevat veel punten die je waarschijnlijk al bedacht had om mee te nemen. Maar toch even een overzicht.

De Synopet Checklist

Download de Synopet checklist en zorg dat je niks vergeet te regelen voor je hond voordat je op vakantie gaat.

V

Paspoort

Een volledig ingevuld paspoort is verplicht.

V

Inentingen

Zorg dat je weet welke inentingen je hond nodig heeft wanneer in de landen waar je doorheen reist of verblijft.

V

Kopie van stamboom papieren

In sommige landen moet je een stamboom kunnen overleggen. Neem niet het origineel mee, maar maak een kopie.

V

Waterbak

Je kan natuurlijk de standaard bank meenemen als je daar de ruimte voor hebt. Als je ruimte wat meer beperkt is, kan je ook denken aan een opvouwbare waterbak of eentje die je in kan drukken tot de dikte en formaat van een frisbee. Zo kan je deze ook makkelijk even wegstoppen en weer tevoorschijn halen als je onderweg bent en je je hond even wil laten drinken.

V

Vers water voor onderweg

Je kan het natuurlijk kopen, maar het kan nooit kwaad om wat extra water mee te nemen voor je hond. En omdat je altijd teveel in de bak doet en daardoor ook weg zal gooien, neem ruim water mee. Liever te veel dan te weinig.

V

Eten voor de hele vakantie (je weet niet of het daar te verkrijgen is)

We zijn zo gewend aan het kopen van het eten, dat we er soms niet bij stil staan dat ze in het buitenland ander voer verkopen. Neem het liefst voor de hele vakantie voer mee en tel daar altijd een paar dagen bij op voor noodgevallen.

V

Dierenarts gegevens in de buurt waar je verblijft

Wanneer je een dierenarts nodig hebt op je vakantie locatie is het eigenlijk altijd spoed. Zorg daarom dat je de dierenartsen al hebt uitgezocht voordat je vertrekt en zet deze in je telefoon zodat je meteen er naar toe kan. Leg eventueel een kopie van de gegevens in je handschoenen kastje.

V

Mand of kleed

Ook voor je hond is het vakantie. Dus neem in ieder geval een kleed mee waar hij vaak op ligt. En als het met de ruimte lukt, de mand als hij deze heeft.

V

Extra riem/halsband

Als er iets kapot gaat onderweg, kan je niet zo maar even wat extra spullen halen. Het meenemen van een extra set, is geen overbodige luxe en neemt vaak ook niet veel ruimte in beslag.

V

Medicijnen

Indien je hond medicijnen gebruikt, neem deze ook voor hele vakantie mee plus een paar extra dagen voor in noodgevallen.

V

Teken tang

Ook zitten er meer teken in het zuiden van Europa dan bij ons. Het is daarom verstandig om meerdere keren per week je hond te controleren op teken en deze met de tang te verwijderen als je ze gevonden hebt.

V

Duidelijke foto

Wat ik niet hoop, maar mocht je hond er toch vandoor gaan, is een duidelijke foto wel belangrijk om aan mensen te laten zien.

V

Airco controle

Het kan erg warm worden in de auto. Als je auto een airco hebt, laat deze dan voordat je weggaat controleren zodat je zeker weet dat deze het doet en je niet onderweg in de steek laat.

V

Poepzakjes

Hier in Nederland laten veel mensen de uitwerpselen liggen. In sommige landen is het verstandig om poepzakjes bij je te hebben en te gebruiken.

V

Tent of tarp

Als je ergens verblijft, dit kan op de camping zijn maar ook bijvoorbeeld op het strand, kan een tentje of tarp helpen om schaduw voor je hond te maken. Zo kan hij gewoon mee zonder de felle zon te hoven blijven.

V

Anti-Parasiet

In het zuiden van Europa zitten parasieten die je hond echt ziek kunnen maken. Er zijn middelen om je hond hier voor te beschermen. Het is dan ook verstandig om dit te doen, want een hond kan bijvoorbeeld niet beter worden als ze Leishmania oplopen. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

V

Handdoeken

Als je hond gezwommen hebt, is het fijn om deze even af te drogen. Maar handdoeken kunnen onderweg ook helpen om je hond koeler te houden. Je kan ze voor het raam hangen om warmte buiten te houden en je kan ze nat maken en rondom de hals aanbrengen wanneer je geen koelband hebt. Ook dit geeft een hond verkoeling.

V

Koel artikelen

Een koelband, koelvest of koelmat kan helpen je hond koel te houden. Het is natuurlijk niet verstandig om dan kilometers in de brandende zon te gaan wandelen. Het helpt wel om je hond de warmte te laten verdragen. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn in de auto.

V

Honden penning

En een honden penning met je telefoonnummer en de naam van de hond kan helpen wanneer je hond toch wegrent. Laat op de honden pennig je telefoonnummer neerzetten beginnend met +31 volgend met je telefoonnummer zonder voorloop 0. Bijvoorbeeld: +31 6 1234 5678.

Rest mij verder niets anders dan iedereen een behouden reis te wensen en een hele fijne vakantie!

Arvid van Putten

Hondencoach

Nog meer vakantietips? Lees nu onze artikel voor een gezonde hondenzomer.

arvid van putten

Arvid van Putten

Als hondencoach helpt hij mensen en hun trouwe viervoeters.

Sinds 2007 helpt Arvid van Putten mensen om het gedrag van hun honden in goede banen te begeleiden. De problemen zijn uiteenlopen van extreme agressie tot extreme angst en alles wat daar tussen in zit.

Arvid heeft in al die jaren een eigen stijl ontwikkeld waarbij hij voornamelijk de hond leert een eigen keus te maken. Want het welzijn van de hond staat altijd voorop en als een hond een eigen keus kan maken, is deze blijer en zal deze dat sneller inzetten dan wanneer een eigenaar het altijd voor de hond moeten oplossen.

Rekening houden met het welzijn, betekend ook automatisch dat er geen fysieke correcties worden gegeven om de hond bij te sturen. Maar ook rekening wordt gehouden met de grenzen van de hond en wat een hond aan kan tijdens de training. Op die manier blijft het voor iedereen leuk en kan een eigenaar nog meer van de hond genieten.

Meer artikelen van Arvid:

Wat is artrose?

Artrose bij huisdierenWat is artrose?  Artrose is een ander woord voor gewrichtsslijtage, Het is...

Synopet ervaringsdeskundigen

Synopet ervaringsdeskundigenOnze ambassadeurs Onze Synopet ervaringsdeskundigen die zijn er in...

Alles voor honden

Ontdek nu wat Synopet jouw hond te bieden heeft

Onze gezondheidsboosters voor je hond.

100% puur natuur | Effectief binnen de gebruiksduur | Slechts 1 of 2 x per jaar na Startup boost | Vloeibaar voor betere lichaamsopname