Warming-up

Voor je paard!

Welke oefeningen kun je doen om je paard goed en gezond op te warmen, voordat je met de training begint?

Een goede warming-up is een essentieel onderdeel van je training en heeft tot doel de spieren van je paard op te warmen. Door aandacht te besteden aan een goede warming-up van je paard verminder je de kans op blessures en maak je je paard soepel in zijn lijf.

Sportpaarden, recreatiepaarden, raspaarden, elk paard is anders

Elk paard is anders. Sportpaarden zijn anders getraind dan recreatiepaarden. Een senior paard heeft soms meer tijd nodig om soepel te worden in zijn lijf en een jong paard heeft misschien wel heel veel energie. Dan zijn er nog verschillende type paarden, rassen en bepaalde karakters. Elk paard is gebaat bij een goede warming-up, maar de opbouw van je warming-up kan anders zijn.

Doel en nut van de warming-up

Een warming-up heeft tot doel om de doorbloeding van het paardenlijf te stimuleren. De spiertemperatuur gaat omhoog en de bloedtoevoer naar de spieren komt op gang, waardoor de spieren sneller worden voorzien van zuurstof. Daardoor kan het paardenlichaam beter energie verbranden en afvalstoffen afvoeren. Het lichaam raakt minder snel vermoeid en je dier krijgt minder snel spierpijn.

3 gangen menu kat
3 gangen menu kat

Pezen zijn slecht doorbloed

Het paard heeft verschillende gebieden in zijn lichaam die minder doorbloed zijn en daardoor gevoeliger zijn voor blessures. De pezen en peesaanhechtingen zijn kwetsbaarder. Denk hierbij aan paardenbenen, die blessuregevoelig zijn. Een goede warming-up zorgt dat de temperatuur in het lijf omhoog gaat, waardoor de doorbloeding op gang komt.

Gewrichten op temperatuur

In het paardenlichaam vind je veel gewrichten. In de hals, de rug en in de benen. De gewrichten worden gesmeerd met gewrichtsvloeistof (synovia). Als het paardenlijf koud is, dan is het synovia minder vloeibaar, door beweging gaat de temperatuur omhoog en worden de gewrichten weer soepel. Bij senior dieren zie je vaak dat ze meer tijd nodig hebben om op gang te komen.

3 gangen menu kat

Let op: gewrichtsklachten bij je paard moet je altijd behandelen. De aandoening is progressief en verergert in de loop van de tijd.

Onze producten voor paarden

Soepele paarden & optimaal in beweging

De warming-up oefeningen van je paard

Tijdens de warming-up van je paard activeer je ook de energiesystemen, die de zenuwgeleidingssnelheid verhogen en de coördinatie verbeteren.

1. Voordat je op je paard stapt

De warming-up van je paard begint al voordat je opstapt. Je helpt je paard door zelf ook op te warmen, zodat je soepel opstapt en soepel meebeweegt met je paard.
Een goede gewoonte is ook om een paar rondjes met je paard door de bak te wandelen. Zo kan je dier ontspannen focussen op de training.

2. Stap

Start de warming-up met een voorwaartse stap aan de lange teugel. Zorg wel voor contact met de paardenmond. Het is niet de bedoeling dat je paard de neus in de wind steekt, maar lang en laag naar beneden. Het is belangrijk dat je paard ruime passen maakt en actief is. Doe dit minimaal 5 tot 10 minuten.

Merk je dat je paard soepel is, ruime passen maakt en actief is? Dan kun je wat meer ronder maken, zonder de halslengte te verliezen. Het is de bedoeling dat je dier de rug wat meer oprekt en de rugspieren stretcht. Per slot van rekening moet hij je gewicht meedragen!

Heeft je dier hier moeite mee? Neem meer tijd of geef meer lengte.

Je rijdt vooral lange lijnen en grote wendingen tijdens de warming-up. Denk aan grote voltes, over de diagonaal van hand veranderen, achten en halve grote voltes.

Merk je dat je dier soepeler wordt? Dan kun je een pasje wijken of schouder voorzetten vanuit de bocht. De volte wat vergroten en verkleinen maakt je paard actief en soepel.

In totaal stap je zo’n 15 tot 20 minuten.

3. Draf

In draf herhaal je de oefeningen die je in stap hebt gedaan. Zorg dat je paard actief is en rijd een voorwaarts tempo. Een dier dat nog warm moet worden, zal niet gelijk met hele ruime passen lopen. Dat is niet erg, let erop dat je dier actief is vanuit de achterhand en je een prettig ritme vindt. Dan kan het tempo wat lager liggen en de pas nog best wat korter zijn.
De halslengte mag lang en laag zijn en de nek en kaak ontspannen. Let erop dat het paard vanuit de schoft zakt en niet gewoon zijn nek laat bungelen. Door contact te houden met de mond van je paard, houd je aanleuning.
Rijd lange lijnen en maak wendingen tijdens de warming-up.
Merk je dat je dier de passen ruimer maakt en soepel is, dan kun je wat ronder rijden. Als oefeningen kun je een pasje wijken, de schouder voorzetten of de volte vergroten en verkleinen (niet te).

Draaf zo’n 10 tot 15 minuten.

4. Galop

In galop wordt een paard snel warm en wordt je dier snel los. Het dier moet in galop het bekken kantelen en de rug bol maken in de sprong. Wil je tijdens de warming-up de rug van je paard ontzien? Ga dan in de verlichte zit. Dat is overigens ook een goede oefening voor jezelf!

Een galop is best zwaar voor een paard! Lang en laag kan dan moeilijk zijn. Geef je dier de tijd om te ontwikkelen in de galop. Bouw langzaam op om blessures te voorkomen.

En dan de training

Voor sommige paarden zal de warming-up al een serieuze training zijn. Dat is geen enkel probleem, want zo bouw je rustig in het tempo van je paard de warming-up steeds meer op en kun je steeds meer elementen toevoegen aan de uiteindelijke training. De waarde van een goede warming-up betaalt zich uit in een soepel paard met sterke spieren en een betere focus.

Begin altijd met een goede stap en volg op met een soepele arbeidsdraf. Jullie zijn klaar voor het echte werk!

Veel plezier.

Onze Synopet topfans

Synopet topfans zijn er in soorten en maten. Lees de bijzondere verhalen…