Een jonge hond…. En nu?
Een jonge hond. En nu? Ik kan me goed voorstellen dat je je wel even achter je oren krabt. Want het is niet niks!
Socialisatie met mensen en andere honden en dan komt de dierenarts ook nog even om de hoek kijken. En als dat dan nog niet alles is, moet de hond ook nog uit. Maar hoe lang dan? Wat is het beste voor je hond?
Moeilijke vraagstukken! Ik ga het zo nog moeilijker voor je maken. Maar met een goed doel voor ogen, een gezonde jonge hond, die een goede start krijgt voor een gezond leven.
gezonde voeding voor een gezond lijf
voorkom overbelasting
niet overmatig voeren
veel energie
met vallen en opstaan
voorkom overbelasting
denkwerk voor jonge honden
groeispurt
Hond in de groei
Maar laten we beginnen met de basis, de groei. Het skelet is de basis van de hond. Op deze basis worden de spieren van de hond gebouwd. De snelheid van het vol groeien is een beetje afhankelijk van de grootte van de hond. Zo zal een kleine hond na 8 maanden wel een beetje volgroeid zijn. De grotere rassen hebben een sprint in de eerste 7 maanden. Daarna vlakt de groei af tot ze volledig uitgegroeid zijn. Bij de grootste rassen duurt dit wel tot 2 – 4 jaar.
“De sprint van een grote hond gaat zo snel dat deze het lichaam op een gegeven moment niet goed meer onder controle heeft. Het zijn dan net grote slungels. Leuk om te zien, maar ook een periode waarbij het skelet, kapsels, spieren en pezen gevoelig zijn voor overbelasting.”
Gezonde voeding voor een gezond lijf
Maar de snelheid van de groei wordt niet alleen bepaald door het ras. Voeding heeft ook zeker invloed op de snelheid van de groei. Voornamelijk pups van grote rassen lijken veel te mager te zijn. Hun gewicht is totaal niet in verhouding met de grootte. En dat is heel normaal. Het uitdijen komt pas na de groeispurt. Het risico bestaat dat je zo’n hond meer gaat geven om deze iets meer aan te laten komen. Maar de hond zal deze voeding juist om gaan zetten in een nog snellere groei. En dat kan het lichaam helemaal niet aan. De juiste voeding voor pups in combinatie met de juiste hoeveelheid zal er voor zorgen dat de pup op een gecontroleerde manier groot zal worden.
Opgroeien met vallen en opstaan
Een hele uitleg over groeien, maar daar is een pup natuurlijk niet mee bezig. Een pup wil voornamelijk bezig zijn, de wereld ontdekken. En dat doen ze met vallen en opstaan. Een pup mag (en moet) je beschermen tegen zichzelf. Als een pup de hele dag door blijft gaan, wat vrij normaal is voor een pup, mag je deze best even verplichte rust geven. Dit kan je bijvoorbeeld doen door hem even in een bench te leggen (wel eerst aanleren!). Een doek er overheen geeft de pup nog meer rust omdat je de prikkels van buiten wat meer afsluit. Of even apart leggen in een andere kamer kan natuurlijk ook.
Overbelasting voorkomen
En om het lichaam niet te ver te overbelasten, is het ook goed om de 5 minuten regel aan te houden. Dit houdt in dat je 5 minuten per levensmaand aaneengesloten mag wandelen. Is je pup 3 maanden oud, dan is dat een kwartiertje. Is je pup 10 maanden oud, dan zit je inmiddels op 50 minuten. Helemaal bij grote rassen is dit belangrijk. Want de pup zal niet zo snel problemen krijgen. De problemen, waaronder artrose, komen pas na een paar jaar tevoorschijn. Overbelasting tijdens de puppy periode kan dus zorgen voor een kreupele hond op 5 jaar leeftijd. Veel te jong natuurlijk.
Denkwerk voor jonge honden
Om die ongetemde hoeveelheid energie van puppy’s toch wat te verminderen, kan je daarom beter hersenwerk inzetten dan heel veel met ze gaan bewegen. Laat ze bijvoorbeeld hun favoriete speeltje zoeken. Of speel “balletje balletje” met ze. Er zijn legio leuke dingen te bedenken wat je met je hond kan doen om de hersenen aan het werk te zetten. Gegarandeerd dat ze daar lekker van gaan slapen.
“Doe je het allemaal goed:het juiste eten, niet te veel, 5 minuten regel, verplicht rust en dan ook nog hersenwerk, dan nog kan het voorkomen dat je pup in een groeispurt terecht komt met als gevolg slappe banden en/of pezen (doorzakken, zwikken).”
Voor deze honden is het goed om ze een 40 dagen lange kuur met Flex-Dog te geven. Dit supplement bevat Magnesium, Calcium, Omega-3 en Groenlipmossel. Deze combinatie zorgt voor een goede doorbloeding van de banden, pezen en spieren.En daarom ook zeker geschikt voor jonge honden die net even een steuntje in de rug nodig hebben.
Boost voor banden, pezen & spieren | Flex-Dog
Heeft je hond klachten aan
de banden of spieren of peesproblemen?
Het maakt losse banden stevig en
strakke banden soepel.
Verminderde functie | Mank lopen | ovegevoelig door beweging
Puur natuur
van Synopet
- Natuurlijke ingrediënten
- Premium kwaliteit
- Vloeibaar
- Effectief binnen duur
- Veilig bij langdurig gebruik
- Dopingvrij