Artrose bij katten
Wat is het en hoe herken ik het?
Artrose bij katten: wat is dat?
Bij artrose gaat het kraakbeen tussen de gewrichten slijten. Dit is een dun en flexibel laagje dat er voor zorgt dat beide bot-uiteinden soepel over elkaar kunnen glijden bij het bewegen. Artrose komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer 60 procent van de katten van zes jaar en ouder heeft last van matige gewrichtsslijtage. En bij 84 procent van de katten van 14 jaar en ouder is er sprake van gevorderde of ernstige artrose.
Artrose bij katten: waardoor komt dat?
Gewrichtsslijtage kan ontstaan door ouderdom of door een opgelopen blessure. Ook kunnen erfelijke aandoeningen die de gewrichten treffen het afbraakproces van het kraakbeen in gang zetten. Omdat kraakbeen zelf geen zenuwen bevat, voelt je kat daar amper wat van. Wat na verloop van tijd wél pijn gaat doen, zijn de gewrichtsontstekingen die ontstaan als gevolg van het slijtageproces. Deze zorgen bovendien voor extra irritatie aan het kraakbeen, waardoor het afbraakproces sneller zal verlopen. In een poging om de schade te herstellen, zullen de zwakke plekken van het kraakbeen worden versterkt met bindweefsel en botweefsel. Daardoor neemt de beweeglijkheid van het aangetaste gewricht echter verder af.
Artrose bij katten: hoe herken ik dat?
Katten springen graag. Het is dan ook niet zo vreemd, dat vooral de gewrichten die daarvoor gebruikt worden extra gevoelig zijn voor artrose. Daarom treedt slijtage vaak op in de gewrichten van de schouder, elleboog, knie en heup. Maakt je kat liever geen sprongen meer? Dan is dat een eerste aanwijzing dat er iets mis kan zijn met de gewrichten. Maar er zijn meer signalen. Je kat gaat minder bewegen, doet de behoefte buiten de bak en kan met de nagels op de vloer tikken. Katten met artrose gaan hun vacht ook minder goed verzorgen. De reden daarvan is, dat ze door pijnlijke en stijve gewrichten niet overal meer zo gemakkelijk bij kunnen.
Artrose bij katten: hoe wordt dat behandeld?
Merk je bij je kat één of meer van de genoemde gedragsveranderingen op? Ga dan met je dier naar de dierenarts voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hij of zij kan zo vaststellen of één of meer gewrichten pijn doen en minder goed kunnen bewegen. Meestal zal er een röntgenfoto worden gemaakt om de diagnose te bevestigen. Door er tijdig bij te zijn, kan je kat nog een goed en actief leven leiden. De behandeling is gericht op het vertragen van het slijtageproces en het remmen van de pijn. Daarom zal de dierenarts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Deze werken over het algemeen snel én goed. Je dierenarts kan ook een advies geven over speciale dieetvoeding om de gewrichten soepel te houden. Bij overgewicht is het belangrijk om je kat weer op een gezond gewicht te krijgen. Daardoor neemt de belasting van de gewrichten af.
Alsjeblieft, tools en tips voor jouw kat
Stel je vraag aan ons Care team
Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.
Veelgestelde vragen
Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.