Gewrichtproblemen bij honden

Dit zijn de meest voorkomende problemen

Valt het je op dat je hond de laatste tijd minder soepel beweegt?

Dan kan er een probleem zijn met de gewrichten. Zo is het bekend dat 20 procent van de honden last van artrose krijgt. En niet alleen zware en oudere viervoeters. Ook bij jonge honden van één jaar en ouder kan deze degeneratieve gewrichtsaandoening optreden. Artrose kan ook voorkomen aan de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels. Dit wordt spondylose genoemd. Daarnaast komen heupdysplasie en elleboogdysplasie best vaak voor. In deze gevallen ontstaan er afwijkingen aan deze gewrichten door een te snelle groei.

Neem snel actie bij bewegingsproblemen

Het is voor jou als baasje heel belangrijk om een eventueel gewrichtsprobleem op tijd te herkennen. Als je merkt dat je hond wat moeilijker begint te bewegen, dan is het verstandig om direct een afspraak te maken bij de dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je de gewrichten van de hond kunt ondersteunen. Met een gerichte behandeling, aangepaste dieetvoeding en aanvullende supplementen. Zo kan je hond vrij blijven bewegen met minder tot helemaal geen pijn. Deze gewrichtsproblemen komen het meest voor bij honden:

3 gangen menu kat

Artrose

Heupdysplasie

Elleboogdysplasie

Spondylose

Bewegingsproblemen

Lees hier wat de problemen voor jouw hond kunnen betekenen

Hond mee op vakantie checklist

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Dit is een glad en elastisch weefsel dat ervoor zorgt dat beide gewrichtshelften soepel over elkaar kunnen glijden bij het bewegen. Kraakbeencellen worden continu aangemaakt en afgebroken. Bij artrose is dit proces verstoord en wordt het kraakbeenoppervlak ruw en minder elastisch. Dit heeft als gevolg, dat de gewrichten bij het bewegen over elkaar gaan schuren en dit beschermende weefsel gaat slijten. Als snel ontstaan er ontstekingen in de gewrichten die pijn en stijfheid veroorzaken.

Hond mee op vakantie checklist

Heupdysplasie

Dit is een afwijking van het heupgewricht die helaas vaak bij honden wordt gezien. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed gevormd, waardoor de kom en de kop niet goed in elkaar passen. Als gevolg daarvan ontstaan pijn en instabiliteit bij het lopen. Heupdysplasie ontstaat tijdens de groei van je hond. In de periode van één tot anderhalf jaar zorgen groeischijven tussen de botuiteinden voor de ontwikkeling van de botten. Als al deze groeischijven zijn omgezet in bot, dan is het skelet volledig uitgegroeid. In de heup kan dit proces best vaak fout lopen. In de meest gevallen is de heupkom te ondiep, waardoor de heupkop er niet goed in past. Dan wordt er gesproken over heupdysplasie.
Hond mee op vakantie checklist

Elleboogdysplasie (ED)

Onder de verzamelnaam ‘elleboogdysplasie’ vallen vier afwijkingen die aan het ellebooggewricht kunnen ontstaan. Deze aandoeningen treden op als de ontwikkeling van de ellebogen bij opgroeiende honden niet goed verloopt. De eerste klachten kunnen zich dus al bij een leeftijd van vier tot twaalf maanden voordoen. In veel gevallen gaat het om lichte afwijkingen, waarvan de hond niet zoveel last zal hebben. De gewrichten kunnen echter ook ernstig misvormd raken. Dit kan gepaard gaan met ernstige pijn en kreupelheid. Na verloop van tijd raakt ook het kraakbeen in het aangetaste gewricht beschadigd, waardoor de hond ook artrose krijgt.

Hond mee op vakantie checklist

Spondylose

Artrose kan overal in het lichaam optreden waar kraakbeen aanwezig is. Wanneer de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels gaan slijten, dan noemen we dat ‘spondylose’. Als je hond ouder wordt, neemt het vermogen van deze tussenwervelschijven om vocht vast te houden af. Dit weefsel wordt droog en hard en gaat daardoor slijten. Het lichaam neemt vervolgens maatregelen om de schade te herstellen. Op de plaatsen waar het kraakbeen is verdwenen, wordt botweefsel aan de onderkant en zijkant van de wervels gevormd. Daardoor wordt de wervelkolom van je hond stijver. De zenuwbanen die naar de spieren, darmen en blaas lopen, kunnen bekneld raken, waardoor het risico van uitvalsverschijnselen aan de blaas, darmen of achterkant van de hond aanwezig is. Spondylose is een aandoening die vooral oudere honden van middelgrote tot grote rassen treft. Ook erfelijkheid kan een factor zijn. Zo kunnen boxers spondylose al op jonge leeftijd ontwikkelen.

Wij helpen je graag!

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.