Gezonde konijnen

Door Bernice Muntz

Gezonde konijnen zijn een plezier om naar te kijken.

Ze maken je aan het lachen met hun sprintjes, zigzagbewegingen en vrolijke luchtsprongen (“binkies”). Het is vertederend om te zien hoe ze languit kunnen liggen, hoe ze kunnen chillen, hoe ze zichzelf en elkaar wassen.

Beweging niet alleen fun

Het lichaam van het konijn is gebouwd om te bewegen; om zichzelf in veiligheid te brengen, om te spelen als ook voor hun eigen gezondheid. Beweging zorgt voor een goede bot- en spierontwikkeling.

Daarnaast is beweging noodzakelijk voor het maag-darmkanaal. Bij een konijn wat te weinig beweegt, bijvoorbeeld door verkeerde huisvesting en/of stress kan de peristaltiek (darmbewegingen) vertragen, of kunnen de darmen zelfs stil komen te liggen.

De mate waarin een konijn beweegt hangt samen met:

• Leeftijd: Jonge dieren bewegen doorgaans meer dan oudere.
• Geslacht: Gecastreerde dieren zijn over het algemeen minder actief dan intacte dieren.
• Ras: Sommige rassen hebben van nature een hoger energieniveau (bijv. de Rex), terwijl andere rustiger zijn (bijv. Franse Hangoor).
• Vacht: Klitten en vilt kunnen langharige konijnen belemmeren in hun bewegingsvrijheid. Het zichtveld kan worden belemmerd door haar dat voor de ogen hangt, waardoor ze timide en inactief kunnen worden. Na een trimbeurt zijn ze vaak actiever.
• Karakter: Dieren met een expressief karakter komen sneller in actie.

• Gezondheidstoestand: Zieke konijnen, dieren met pijn en dieren met een bewegingsbeperkende aandoening zullen als vanzelf minder bewegen.
• Gezelschap: een konijn dat samenleeft met een partner of in een groep, beweegt meestal meer dan een konijn dat alleen moet leven.
• De mate van de hoeveelheid prikkels. Veel konijnen bewegen weinig omdat ze te weinig prikkels ervaren? En daardoor als het ware indutten.
• Een angstig konijn zal meestal minder bewegen en meer in en nabij schuilhuizen vertoeven dan een stabiel en open konijn.

Huisvesting

Uiteraard speelt de wijze waarop konijnen worden gehuisvest een grote rol.

Konijnen verdelen leefruimtes graag in diverse zones: een zone voor eten, drinken en ontlasten, een zone om te rusten en een zone om te rennen. De diverse zones hebben dus verschillende functies.

Eet- en toiletzone

Volgens de onderzoekers Marín-García et al. (2021) en Marín-García en Llobat (2021) onderzoeken wilde konijnen verschillende vegetatielagen. Dit kunnen wij nabootsen door bijvoorbeeld twee/drie maal daags ruim hooi in de toiletbak te leggen. Je ziet dan ook konijnen zoeken naar sprietjes die hen aanstaan als ze de mogelijkheid hiervoor krijgen. Als ze er vervolgens op geplast hebben is het noodzakelijk dat ze nog bij schoon hooi kunnen komen. Dit kun je doen door er een hooiruif boven te plaatsen.

 

De rustzone

Een konijnenverblijf moet beschikken over een plek waar alle konijnen tegelijk samen kunnen liggen met de poten volledig naar achteren gestrekt. Hiervoor dient voldoende ruimte te zijn om in de lengte of breedte van het verblijf te kunnen liggen.

De meeste huiskonijnen slapen met name tussen 11.00-16.00 uur. Dat heeft te maken dat wilde konijnen vooral actief zijn in de vroege ochtend (zonsopgang) en laat in de avond (zonsondergang). Het is mooi om de dieren hun natuurlijke patroon te laten volgen en ze rond deze tijden met rust te laten.

Daarnaast dient ieder verblijf/rustzone meerdere schuilplaatsen te hebben, waar konijnen apart kunnen rusten. Konijnen die samenleven hebben een schuilplaats nodig om zich tegelijkertijd samen terug te kunnen trekken als een voor elk dier apart. Zodat ze de mogelijkheid hebben om te kiezen of ze samen of apart van elkaar willen schuilen. Daarnaast heeft een konijn een plateau of verhoging nodig zodat ze de omgeving goed kunnen overzien.

De bewegingszone

Twee kleine dwergkonijnen die binnen of buiten leven hebben minimaal een ren of losloopruimte van 5m2 nodig. Onder kleine konijnen verstaan we een konijn tot maximaal 1,7 kilo. De meeste konijnen zijn groter. Zo heeft een klein konijn tot 3 kilo al gauw 7m2 nodig en een vlaamse reus bijvoorbeeld 10 m2. (Bron LICG). Deze getallen zijn berekend op hoe een konijn zich beweegt. Let er dus op dat er een strook overblijft waar geen speeltjes liggen, wat een wat stroevere ondergrond heeft waarop ze niet uitglijden. Denk hierbij binnen aan bijvoorbeeld een tapijt of buiten aan wat stroevere (ook niet te ruwe) tegels.

 

Voeding & bewegen

In de natuur zijn deze dieren 4,5-6 uur per dag bezig met voedsel zoeken (fourageren). Daarom is het goed konijnen te laten werken voor hun eten. Om het zoeken naar eten na te bootsen zou je brokken kunnen strooien, bijvoorbeeld in een dikke laag hooi, verstoppen in etenspellen, of bijvoorbeeld geven tijdens een training. Let daarbij op dat het konijn wel voldoende binnenkrijgt. Sommige konijnen houden niet van denkspellen. Kijk dus altijd naar het individu.

Graven

Graven is onderdeel van konijnengedrag. In de natuur graven met name de vrouwelijk dieren de burcht uit. Bij tamme konijnen zie je regelmatig dat ook de rammen graven.

 

Leergierige dieren

Konijnen zijn meestal leergierig van aard. Omdat konijnen in de natuur actieve dieren zijn en een veel grotere leefruimte hebben, is het goed het leven van konijnen te verrijken door ze uit te dagen met voedselverrijking. Onderzoek heeft uitgewezen dat speeltjes waar geen eten in zit, nauwelijks interessant zijn voor konijnen. Wat dat betreft is een konijn zo anders dan een hond of kat. Te denken valt aan; een wc-rolletjes met hooi en kruiden/brokjes, groente aan raffia (touw) op te hangen, voerspellen of training.

Moe maken door ‘kom maar’ aan te leren?

de Bijvoorbeeld leer je konijn op verzoek naar je toe te komen. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar kan ook praktisch zijn. Start met wat lekkers in een bakje te doen (of de eigen brokjes). Schudt dan even (niet te hard) met dat bakje wanneer je vlak bij je konijnen staat. Geef ze heel kort (1 a 2 seconde) na het schudden wat lekkers. Hiermee leren de konijnen een koppeling te maken tussen het schudden van het bakje en wat lekkers krijgen.

Vervolgens kun je de afstand langzaam vergroten. Door bijvoorbeeld op 15 centimeter van het konijn te gaan staat. Je schudt en je beloont je konijnen.

Tijdens het schudden kan je ook iets als ‘kom maar’ zeggen. Dat maakt dat ze in de toekomst op de woorden ‘kom maar’ ook zullen komen, mits ze regelmatig daar lekkers voor blijven krijgen.

Langzaam kun je oefenen dat je de afstand steeds groter maakt. Zodat de konijnen over steeds grotere afstand naar je toe zullen bewegen. Je kan dit ook met meerdere mensen doen. De meeste konijnen vinden dit erg leuk en je kunt ze hiermee in beweging brengen en moe maken.

 

arvid van putten

Bernice Muntz

Auteur, trainer en coach voor mens en dier

Bernice Muntz is dierentrainer, dierengedragstherapeut en presenter. Daarnaast werkt zij met veel plezier als stress en burn-out coach met mensen. Voor haar specialisatie en passie, het verminderen van stress en angst bij zowel dier als mens, volgde ze opleidingen in binnen- en buitenland. Ze geeft lezingen, webinars, trainingen, ontwikkelt (e-learning) opleidingen en deelt als educatiemanager bij kenniscentrum Edupet haar kennis over konijnen en cavia’s met zowel eigenaren als professionals.
Daarnaast is Bernice auteur van de succesvolle boeken ´High Five met je konijn´, ‘Een konijn erbij’, ‘De gelukkige cavia’ en ‘Het gelukkige konijn’.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Voor de gewrichten

Synopet Cat Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis 

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.