Gezondheidscheck voor katten
Eenvoudige gezondheidscontrole die je thuis met je kat kunt doen
Je kat kan je niet vertellen of er iets mis is met zijn of haar gezondheid. Het is dus aan jou om daar zelf achter te komen. Daarom is het een goed idee om regelmatig deze eenvoudige gezondheidscheck bij je huisdier uit te voeren.
10 minuten | 10 stappen | 1 x per week
Zo leer je in 10 snelle stappen wat normaal is en kun je eventuele veranderingen snel opmerken. Dit helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen, zodat sneller met een behandeling gestart kan worden.
“Heb je een kitten? Laat hem of haar dan direct wennen aan deze gezondheidscontrole. Doe alles voorzichtig en beloon je kat na afloop met iets lekkers. Oefen bij katten ook met de afwisseling van smaken en structuren.”
Evelien, Care team
Doe de gezondheidscheck in 10 stappen
1. Kijk en voel de neus van je kat
De neus van de kat moet droog en koel zijn. Voelt het reukorgaan warm en nat aan? Dan is dit geen goed teken. Controleer op overmatige afscheiding, hoesten of niezen. Dit kan een teken van niesziekte zijn.
2. Kijk naar de ogen van je kat
De ogen moeten helder en schoon zijn en de ogen moeten vrij zijn van afscheiding. Als je een van de volgende dingen opmerkt, dan kan er iets aan de hand zijn:
- groene of gele afscheiding
- overmatige productie van traanvocht
- knijpen of sluiten van een of beide ogen
- het oogwit lijkt meer roze of rood dan normaal
- in de ogen wrijven
3. Kijk en ruik in de oren
Buig het oor van uw kat voorzichtig naar achteren en kijk naar binnen. Bij grote hoeveelheid afscheiding of een sterke geur kun je het beste even naar de dierenarts gaan. Overleg ook met hem of haar als je één van de volgende dingen opmerkt:
- roodheid
- kleverige of etterende afscheiding
- zwarte kruimelige afscheiding
- je kat krabt aan zijn oren
- er is een nare geur
- pijn in of rond het oor
- zwelling die de ingang van het oor afsluit
4. Bekijk de mond, tanden en tandvlees
Til voorzichtig de lipplooien van je kat op en open de kaak om de mond te controleren. Het tandvlees en de tong moeten een zalmroze kleur hebben. Roodheid of knobbeltjes kunnen duiden op een probleem. Controleer de tanden op tandsteen. Grote aanslag kan door de dierenarts verwijderd worden. Ga ook bij hem of haar langs als je kat een slechte adem heeft. Hier moet je op letten:
- ophoping van bruin tandsteen. Dit begint meestal op de achterste kiezen
- roodheid langs de randen van het tandvlees en de tanden
- nare geuren
- blootliggende tandwortels
- eventuele knobbels op het tandvlees of onder de tong
5. Controleer de ademhaling
Kijk eens naar je kat in rust. Hoe is de ademhaling van je dier? Een kat in rust heeft een ademhaling die rustig en gelijkmatig is.
Als je kat in rust teveel geluid maakt bij het ademhalen of als je dier oppervlakkig en snel ademt, dan is het raadzaam om de dierenarts in te schakelen.
6. Het lichaam van je kat
Controleer het hele lichaam van je kat op knobbels en bultjes. Let bij de volgende gezondheidschecks of deze qua grootte of vorm veranderen. Zoek naar kale plekken, irritaties en korstjes op de huid. Krabt je kat zich regelmatig? Zoek naar sporen van vlooien. De keutels zien er uit als zwart roet.
7. Pootcontrole
Til de voeten op en controleer de kussens voorzichtig op splinters of kiezelstenen. Houd de lengte van hun nagels goed in de gaten. Als he kat niet buiten komt, dan kunnen te nagels te lang worden. Knip je liever niet zelf de nagels uit angst dat ze gaan bloeden? Vraag dan de dierenarts of een trimmer om dit te doen.
8. Aandacht voor ontlasting
Houd de ontlasting van uw kat goed in de gaten. Als deze te zacht of te hard is, kan dat betekenen dat uw kat zich niet goed voelt.
9. Voel de gewrichten, pezen en spieren
Voel één voor één aan alle gewrichten van je kat. Zijn een of meerdere gewrichten dik en warm? Dan kan er sprake zijn van een gewrichtsprobleem. Maar ook kan er iets mis zijn met de omliggende weefsels, zoals spieren, pezen en banden.
Bij te strakke of te slappe pezen en banden kunnen er gemakkelijk blessures ontstaan. Deze kunnen ook uitmonden in pijnlijke ontstekingsreacties. Let ook goed op andere gedragsveranderingen die kunnen wijzen op een probleem met het bewegingsapparaat:
- niet zo gemakkelijk opstaan na het slapen
- meer slapen
- veel likken van bepaalde gewrichten
- minder goed kunnen springen of traplopen
- prikkelbaar bij het aanraken
- slechte vachtverzorging
- geen gebruik meer maken van de kattenbak
10. Aaien over het hele lijf
Aai je kat van top tot teen over zijn of haar hele lijf. Zo merk je heel snel of je dier pijn heeft bij de aanraking. Je kat zal dan eerder geïrriteerd reageren. Ook voel je door te aaien oneffenheden onder de vacht en voel je aan of de vacht gezond en veerkrachtig is.
Last-but-not-least, aaien is heel goed voor de vertrouwensband tussen jou en je kat. De meeste katten vinden het prettig, maar heb je nu een minder aaibaar dier, houdt het dan kort en beperk je tot een kort onderzoekje van huid en haar.
Overigens is het voor jezelf heel gezond om dagelijks je kat een minuut of 10 te aaien. Het is aangetoond dat stress minder wordt door dieren te aaien. Win, win dus!
Synopet gezondheidsproducten
Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com
Voor de gewrichten
Cat Joint Support 75 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
Horse Joint Support 500 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Boost van 30 dagen, 1 x per dag 15 ml
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
Dog Joint Support 75 ml of 200 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml - Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
Over de schrijver
Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.