Heupdysplasie (HD) bij honden
Wat is het en hoe herken ik het?
Heupdysplasie bij honden: wat is dat?
Dit is een afwijking van het heupgewricht die helaas vaak bij honden wordt gezien. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed gevormd, waardoor de kom en de kop niet goed in elkaar passen. Als gevolg daarvan ontstaat pijn en instabiltiet bij het lopen. Heupdysplasie ontstaat tijdens de groei van je hond. In deze periode van één tot anderhalf jaar zorgen groeischijven tussen de botuiteinden voor de ontwikkeling van de botten. Als al deze groeischijven zijn omgezet in bot, dan is het skelet volledig uitgegroeid. In de heup kan dit proces best vaak fout lopen. In de meest gevallen is de heupkom te ondiep, waardoor de heupkop er niet goed in past. Dan wordt er gesproken over heupdysplasie.
Heupdysplasie bij honden: waarom ook artrose?
Doordat de kop en de kom niet goed in elkaar passen, ontstaat er speling en instabiltiet. Het kraakbeenlaagje waarmee beide gewrichtsdelen zijn bekleed, gaat daardoor afslijten. Dus bij heupdysplasie ontstaat na verloop van tijd ook altijd artrose.
Heupdysplasie bij honden: hoe merk ik dit op?
Pijn is het belangrijkste kenmerk bij een pup en jonge hond als het heupgewricht niet goed gevormd is. Daardoor loopt hij niet graag. Je hond blijft liever zitten om het gevoelige gewricht te ontzien. Een beetje zwalken met de achterkant tijdens het uitlaten, is ook kenmerkend voor een hond met heupdysplasie. Naarmate de hond ouder wordt, gaat hij ook last krijgen van artrose aan het heupgewricht. Hij komt moeilijk overeind als hij in de mand of op zijn favoriete plekje heeft gelegen. Op de bank of in de auto springen zal je hond ook niet meer zo gemakkelijk afgaan. Door de ontstekingen als gevolg van artrose zal je hond ook pijn voelen. Merk je één of meer van deze symptomen op? Ga naar de dierenarts voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto’s zullen de diagnose moeten bevestigen.
Heupdysplasie bij honden: hoe wordt dat behandeld?
De behandeling is in eerste instantie gericht op het vermijden van overbelasting van het aangetaste heupgewricht. Dit zal gecombineerd worden met ontstekingsremmende pijnstillers. Toch is het verstandig om de spieren rond de spieren te trainen voor een goede ondersteuning van het gewricht. Zwemmen is een prima vorm van beweging voor honden met heupdysplasie. Daarbij wordt ook de bilspier goed getraind. Heel belangrijk, want deze spier drukt de kop steviger in de kom. In ernstige gevallen zal de dierenarts een operatie voorstellen. Bij jonge honden zonder artrose bestaat deze ingreep uit een bekkenkanteling, waardoor de kop dieper in de kom komt te liggen. Het heupgewricht vervangen door een kunstprothese is een ingreep die ook bij oudere honden met artrose kan worden uitgevoerd.
Alsjeblieft, tools en tips voor jouw hond
Stel je vraag aan ons Care team
Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.
Veelgestelde vragen
Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.