Kerstmenu voor je dier

All I want for christmas is food

Liefde gaat door de maag, dus je dier extra verwennen met de kerst dat moet je gewoon doen. Het is echter geen goed idee om je dier mee te laten eten van onze kerstmaaltijd. Maak daarom een speciaal kerstmenu voor je huisdier of paard. Leuk om te doen, niet veel werk en gegarandeerd een groot succes!

Borrelplank 

Wij maakten een borrelplank met verschillende soorten hapjes voor je hond, kat, konijn of paard. Lees verder voor inspiratie

Geef je dier geen menseneten!

Het is heel verleidelijk als je aan tafel zit om je hond, kat of konijn een klein hapje mee te geven. Sla met een beetje dressing voor je konijn. Gekruide biefstuk voor je hond of ovenverse zalm voor je kat. Niet doen! De maag van je dier kan de kruiden, suikers en zouten slecht verdragen. 

Hond kerstdiner

De borrelplank voor je dier

Gezonde feestmaaltijd | Voorbereiding 20 minuten | Verschillende favoriete hapjes

Jij weet als geen ander waar je dier gek op is en waar je hem of haar op elk moment van de dag voor mag storen. Neem een paar van die hapjes in kleinere porties en zet ze op je borrelplank voor je hond, kat, konijn of paard. Het hoeft je niet heel veel tijd te kosten en je dier vindt het superlekker. 
Wij maakten ook een borrelplank, zodat je wat inspiratie kunt opdoen.

De honden borrelplank

Maak je een borrelplank voor je hond, dan is enorm veel te bedenken wat je op de plank zou kunnen doen. En je hoeft het niet bij alleen vlees en hondenkoekjes te houden. Wij hebben wat ideeën voor je op rij gezet.

Het plankje voor de smakkende honden

Het allerlekkerste kauwbot, een hondenworstje in plakjes gesneden, wat heerlijke brokjes en vers vlees of vis. Dat is smullen voor je hond! Zo is de plank makkelijk en snel gevuld en is je dier gegarandeerd blij. Wil je iets extra inspanning doen, dan kun je ook zelf vlees of vis koken in de pan. Doe er wat aardappeltjes of rijst bij. Dat is een luxe hondensmulmaaltijd.

Voor de dressing, een Groenlipmossel supplement van Synopet

AVG-tje

Kook jij zelf wel eens een maaltijd voor je hond? Veel honden zijn dol op gekookt gehakt of gekookte vis met een beetje rijst, aardappels of groente erbij. Heb je een visje gekookt? Denk dan aan de graten. 

Gembermannetjes

Rasp ca. 1 cm gember (kwart eetlepel) en voeg dit samen met een half kopje bloem en kopje tarwemeel. Voeg vervolgens 2 eieren en 1 eetlepel stroop toe. Doe er ook 2 eetlepels olijfolie bij. Mixen tot een deeg en uitrollen op de plaat. Mannetjes uitsteken en in de oven. Zo’n 20 minuten op 180 graden.

Over brooddeeg en oliebollen

Ben je heerlijk aan het bakken voor de familie? Pas op met het deeg. Deeg van bijvoorbeeld brood of oliebollen gaat gisten en zet dus uit. Als je hond het rauwe deeg dus opeet, zet het in de maag ontzettend uit. Dit is ontzettend gevaarlijk en het is absoluut noodzakelijk om direct naar de dierenarts te gaan.

Borrelplankje voor je kat

Geen dier zo kritisch als het kattenbeest waar het om voedsel gaat. Je kat is super secuur waar het gaat om smaken en structuren van voedsel. Het komt dan ook heel nauw wat je kat wil eten of helemaal niet! Toch zijn er een aantal gangbare smaken waar zelfs de grootste fijnproever over het algemeen wel warmloopt. En soms is een keertje wat proberen, daar is ook niet mis mee!

Het plankje voor fijnproevers

Wat jouw kat het aller-allerlekkerste vindt, dat weet jij als geen ander. Het mag dus niet ontbreken op je plank voor de kattige fijnproever. Een hapje tonijn, een kaasknabbel, catnip en wat heerlijke kattensnoepjes. Zo zet je voor je kattenbeest in mum van tijd een smakelijke maaltijd klaar. Wil je wat koken voor je kat? Dan kan ook, een beetje gekookte kip met rijst is voor een kat een feestelijk diner.

Voor de dressing, een Groenlipmossel supplement van Synopet

AVG-tje

Maak jij zelf wel eens een maaltijd voor je kat? Dat kan! Zo af en toe is een beetje rijst met groente en kip of tonijn best extra lekker. Kip geef je niet rauw, de tonijn kan uit blik. Let er wel op dat je een variant op water hebt, zonder allerlei toevoegingen.

Kaasknabbels

Voeg 100 gram Parmezaanse kaas samen met 1 ei en 2 eetlepels boter of reuzel. Voeg 8 eetlepels met aardappelmeel toe. Mix tot een gelijkmatig deeg en in de oven op 175 graden, zo’n 15 minuten.

Over rauwe eieren

Een rauw eitje aan je kat? Beter van niet! In tegenstelling tot de hond kan een kat niet goed tegen rauwe eieren. Het metabolisme kan er ernstig door in de war raken. Het is de stof avidine in het rauwe ei, welke slecht is voor katten.

De borrelplank voor je konijn

De meeste konijnen zijn best in voor een smaakmakende verrassing. Een banaantje, takje peterselie of venkelhap. Er zijn genoeg opties om je konijn een gevarieerde plan voor te schotelen. En natuurlijk kies jij waar je konijn het meeste van geniet.

Het plankje voor groenvoerhappers

Houd jou konijn van exotische smaken of geeft hij of zij de voorkeur aan de oerhollandse groentehap? De borrelhap van je konijn kan enorm veelzijdig zijn. Wil je wat bijzonders maken voor je konijn? Bak dan een heerlijk koekje met appel en wortel. Of maak een moesje met banaan en peterselie. Smullen maar!

Voor de dressing, een Groenlipmossel supplement van Synopet

Saladebowl

Maak jij wel een saladebowl voor je konijn? Dat is zo gemakkelijk. Koop een zakje gemengde sla en mix het met verschillende fruitsoorten die je in kleine blokjes door het voer doet. Crunch toevoegen? Beetje konijnenmuesli erdoor. Let op: was al je groente en fruit heel goed voordat je het gebruikt. 

Winterwortel appel sterretje

Voeg 100 gram muesli (zonder toevoegingen) en 100 gram havermout samen met klein gesneden wortelstukjes. Voeg een klein bakje appelmoes toe en mix het geheel tot een gladde massa. In de oven 25 minuten of 175 graden.

Pitjes van appels en peren

Pitten van appels en peren, daar schuilt geen gevaar in. Of toch wel? Een klein aantal pitjes van een appel, peer of druif zal waarschijnlijk niet direct van invloed zijn op de gezondheid van je konijn. Maar de pitten bevatten blauwzuur (cyanide) en daar moet je konijn absoluut niet teveel van binnenkrijgen.

De borrelplank voor je paard

In de natuur eten paarden behoorlijk gevarieerd. Diverse grassoorten, maar ook bladen, takjes en vruchten. Het plankje van je paard mag dus een variatie zijn van verschillende soorten groenten en fruit. Sommige paarden houden ook van exotische smaken. Heb jij wel een ananas aan je paard gegeven? Je zult verbaast zijn, hoeveel paarden dat met smaak eten.

Het plankje voor grote grazers

Houd jou konijn van exotische smaken of geeft hij of zij de voorkeur aan de oerhollandse groentehap? De borrelhap van je konijn kan enorm veelzijdig zijn. Wil je wat bijzonders maken voor je konijn? Bak dan een heerlijk koekje met appel en wortel. Of maak een moesje met banaan en peterselie. Smullen maar!

Voor de dressing, een supplement van Synopet

Hutspot

Maak jij wel eens een hutspot voor je paard? En dan bedoelen we niet de traditionele met aardappelen, maar een heerlijke combinatie van wortel, appel en peer. Voeg een beetje honing of kaneel toe. Dat smaakt zeker!

Winterwortel appel gember mannetje

Voeg 3 kopjes havermout een half kopje bloem samen met klein gesneden wortelstukjes en ongeveer 100 gram gember. Voeg een klein bakje appelmoes toe en mix het geheel tot een gladde massa. In de oven 25 minuten of 175 graden.

Aardappelen en tomaten

De aardappelschillen naar je paard of de laatst cherrytomaatjes in de voerbak. Het is beter om dat niet te doen. Aardappelen en tomaten zijn familie van de nachtschadeplanten en daar kunnen paarden niet tegen. De schadelijke stoffen bevinden zich vooral in de bladen.

Weet wat je geeft...

Vaak gaan we er vanuit dat wat we zelf kunnen eten, ook niet schadelijk is voor ons dier (in kleine hoeveelheden). Toch is dat echt niet altijd het geval. Wij zijn van nature omnivoren, wij kunnen tegen plantaardig en dierlijk voedsel. Een kat en hond zijn carnivoren, het spijsverteringsstelsel is korter, omdat ze met name dierlijk voedsel eten. Bij een herbivoor, dus een paard en konijn is het spijsverteringskanaal juist langer om het voornamelijk plantaardig voedsel te kunnen verwerken.
Kan een kat dan geen groente eten en een paard geen vlees? Jawel, van de IJslandse paarden is bekend dat ze af en toe een visje eten en de meeste katten zijn verzot op het plantaardige Catnip.  

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Dog Tendon Protect 200 ml

  • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
  • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 20 kg 5 ml, 20+ kg 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
  • Geschikt voor preventief gebruik, ook voor honden in de groei 

Synopet Dog Muscle Relax 200 ml

  • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
  • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 20 kg 3 ml, 20+ kg 5 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
  • Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning

Synopet Horse Joint Support 500 ml

  • Onderhoudsdosering, 7,5 ml per dag
  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 15 ml
  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate

Synopet Horse Tendon Protect 1000 ml

  • Onderhoudsdosering, 12,5 ml per dag
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml
  • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
  • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
  • Geschikt voor preventief gebruik

Synopet Horse Muscle Relax 1000 ml

  • Onderhoudsdosering, 12,5 ml per dag
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml
  • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
  • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
  • Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning

Synopet Cat Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis