Angst voor vuurwerk
Het einde van het jaar is alweer in zicht. Voor je het weet wordt oud- & nieuw weer uitbundig gevierd met veel prachtig siervuurwerk, maar ook harde knallen. Voor veel dierenliefhebbers een bron van stress, want veel honden en katten zijn doodsbang voor het geknal en geflikker.
Maar ook paarden kunnen heel angstig zijn voor vuurwerk. Ik spreek uit ervaring!
Het nieuwe jaar van start…..
met een fikse dierenarts rekening
Het is al jaren geleden dat ik ’s morgens vroeg de staleigenaar aan de telefoon kreeg. Direct komen, je paard ligt in de stal en we krijgen haar niet meer in de benen. De dierenarts is gebeld. Het was 1 januari, zo rond een uur of 10 in de ochtend.
Mijn paard had al de hele dag last van stress. Angstig voor het geknal en de lichtflitsen.
Ze leek wel een stokpaard – strak van de van stress
Op oudejaarsavond was ik nog bij haar geweest. Ze leek wel een stokpaard, strak van de stress. De andere paarden waren echter gewoon rustig, dus we hadden gehoopt dat de stemming op haar zo overslaan. Maar dat was niet zo met als gevolg dat mijn merrie de volgende dag met een hele flinke koliek in haar stal lag. Ze had de hele nacht rondgetold in de stal en was flink aan het kribbebijten geweest. Pure stress!
De dierenarts heeft heel goed werk geleverd en wonder boven wonder mijn hele zieke merrie weer op de been gekregen. Het dier is behoorlijk door het oog van de naald gekropen. Ik was zo geschrokken van haar heftige reactie op het vuurwerk, dat ik vanaf dat moment elk jaar haar goed voorbereid op oud- & nieuw.
Ik deel mijn ervaring met je.
Vuurwerkstress |
praktische tips
Radio aan & volume up
Bij ons op stal blijft met oud- & nieuw de radio aan. Dat doen we wel vaker, maar het volume gaat een tandje hoger en door zolang het onrustig en rumoerig is.
De hele nacht het licht aan
Ook de lampen blijven aan tijdens de jaarwisseling. De dieren hebben dan minder last van het geflits. We hebben ooit geprobeerd de raampjes af te dekken, maar dat vonden de dieren niet prettig.
Hooi om heerlijk weg te kauwen
Mijn merrie mag zich tijdens de jaarwisseling door een enorme berg hooi heen werken. We weten van haar dat ze dan rustiger blijft staan en minder ronddraait. Liggen en slapen doet ze sowieso niet als er wordt geknald.
Geen verdoving, maar ontspanning
Het eerste jaar na haar gigantische koliekaanval wilde ik haar ‘verdoven’ met een mild middel. Dat werd mij afgeraden, maar ik kreeg het advies om haar al in de week voorafgaand aan de jaarwisseling magnesium te geven voor de ontspanning. Aanrader!!
Heb jij een handige tip? Laat het ons weten!
Vuurwerkstress |
voorbereiding
Wennen aan lawaai
Mijn paard is niet angstig voor lawaai en eigenlijk behoorlijk ‘bomproof’. Zolang de plaatselijke drumband niet langs haar staldeur wandelt, is ze eigenlijk best rustig. Een bandje met vuurwerkgeluid vindt ze niet prettig, maar ze raakt niet compleet door het dolle. Toch zijn het wel zaken waar je met je paard aan kunt werken. Zeker als jouw dier hier wel gevoelig voor is.
Bij mijn paard zit het op de een of andere manier in de combinatie van de factoren, het knalt, het flitst en het is donker buiten. Die onrust maakt haar heel nerveus.
Kuur voor ontspanning
Een aantal weken voor de jaarwisseling start ik met de kuur Synopet Relax-Horse. De kuur is heel geschikt voor paarden die snel zenuwachtig zijn en zich moeilijk kunnen ontspannen en concentreren. Het zorgt er bij de jaarwisseling voor dat mijn merrie haar lichaam niet compleet spant met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien.
Tip! De kuur is ook een aanrader voor paarden die bijvoorbeeld gespannen zijn tijdens wedstrijden of buitenritten. Het helpt de spieren ontspannen, waardoor je dier zich ook beter kan concentreren.
Wat een feestje – gezellige muziek, lamplicht en heerlijk hooi
Mijn merrie is een oude dame. Haar hele leven is ze al heel spanningsgevoelig, ze kan zich ongelofelijk opfokken over – voor mij – soms vreemde dingen. Ze is niet bang voor lawaai, maar zenuwachtig tijdens de jaarwisseling. Ik zorg dat ze op tijd haar kuur krijgt met Magnesium, Vitamine en Zink.
Het haalt bij haar het scherpe randje er af met de jaarwisseling, waardoor ze niet meer strak als een stokpaard door de stal draait. Dat natuurlijk…. maar ook het gezellige muziekje, de fijne lamplichtjes en het heerlijke hooi 🙂