Peesblessures bij paarden

Kreupelheid door een peesblessure

Peesblessures zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij paarden. Het is een blessure met over het algemeen een lange hersteltijd, dus voorkomen is beter dan genezen! Een blessure aan de pees kan acuut ontstaan door overbelasting of verrekking. Chronische overbelasting ontstaat over tijd, er treedt steeds meer beschadiging van de pees op, omdat de aandoening onopgemerkt blijft. In deze blog stippen we de belangrijkste punten rondom peesblessures aan, maar gaan we vooral in op wat je zelf kunt doen om peesblessures te voorkomen.

Symptomen blessure aan de pees

ontsteking – warmte – zwelling

Een pees heeft veel tijd nodig om te herstellen, omdat er weinig doorbloeding is. Daar verkijken we ons vaak op. De kreupelheid is bij de peesblessure vaak weer snel over, maar dat betekent niet dat de blessure weg is. De training wordt in veel gevallen weer te vlot opgepakt, waardoor er een ernstiger blessure ontstaat. Een peesblessure herken je vaak aan warmte en zwelling.

Over de pezen
Bandachtige structuren, die een verbinding vormen tussen spieren en botten

Pezen komen in het hele lichaam voor. Ze kunnen niet korter of langer worden. De beweging komt van de spier waaraan ze hechten. De bloedvoorziening in pezen is slecht als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de spieren. Het duurt veel langer voordat voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen worden afgevoerd. Daarom duurt herstel lang. Bij paarden komen de meeste peesblessures in het onderbeen voor. De belangrijkste pezen lopen aan de achterzijde van het pijpbeen. 
Als je paard kreupel is en je bent bang dat er sprake is van een peesblessure (warm, zwelling, ontsteking), ga dan naar de dierenarts voor een diagnose en behandelplan.

Preventie van peesblessures

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor blessures aan de pezen van je paard. Peesblessures zijn dus langdurig en kunnen ernstig zijn. Ze kunnen acuut ontstaan, maar ook over tijd steeds verergeren en chronisch worden. Een paard dat eenmaal een peesblessure heeft gehad, blijft gevoeliger. Uiteraard kun je niet alle problemen vooraf voorzien, maar met een aantal praktische tips kun preventief al een groot verschil maken. 

Zo bescherm je de pezen

Stap voor stap voor peesgezondheid:

1. Voorkom piekbelasting

Zorg voor regelmatige beweging en bouw de training op. Start altijd met een goede warming up en cooling down. Doe niet te vaak dezelfde training of zelfde oefening in een training, maar wissel af. Te vaak dezelfde sprong of sliding stop is een belasting voor de spieren en pezen. Te vaak dezelfde training belast dezelfde spiergroepen. Breng variatie aan in je trainingsschema en neem minipauzes tijdens de training.

2. Zorg voor afwisseling

Het afwisselen van de ondergrond is aan te raden. Rijdt sowieso niet (te lang) in een loodzware bak. Wissel de training in de bak ook eens af met een buitenrit over een hardere ondergrond. Lukt dat niet? Dan is het wellicht een optie om uit te stappen op de harde ondergrond, dat kun je ook aan de hand doen. Heb je wel eens gedacht aan aquatraining of oefeningen aan de hand op de harde ondergrond? Ook een goede optie.

3. Geef voldoende rust

Goed uitstappen na de training is een absolute must, net als instappen. Na een zware training kan je paard behoorlijk spierpijn hebben, dat hoeft geen probleem te zijn als je maar voor voldoende rust zorgt, zodat het lichaam zich kan herstellen. Een dag rust in de training is een must, dan kan je paard een volgende training juist beter aan.

4. Zorg voor vrije beweging

Dagelijks heeft een paard minimaal 4 uur vrije beweging nodig, waarin je dier kan rekken en strekken. Je dier herstelt door in een eigen rustig tempo rond te kunnen lopen. Daar moet dus de ruimte voor zijn in een paddock of weide. Het is goed voor de gezondheid en algehele conditie van lichaam en geest. Dus nog meer voordeel bovenop de peesgezondheid.

5. Draag zorg voor de hoeven

Regelmatig je paard laten bekappen of beslaan voorkomt dat de stand van het been teveel afwijkt. Ongelijke voeten of te lange tenen kunnen peesproblemen in de hand werken. De hoefsmid kan je paard zo bekappen of beslaan dat er een goede verdeling van het gewicht over de vier benen ontstaat. Zo voorkom je heel eenvoudig dat er teveel of te weinig druk op één van de benen is.

6. Voorkom oververhitting

Beenbescherming zorgt ervoor dat de temperatuur in de pezen oploopt en dat kan kleine beschadigingen in de pees veroorzaken, die op den duur een peesblessure veroorzaken. Wanneer je ervoor kiest om peesbeschermers te gebruiken, doe ze dan direct na het rijden weer af. Dan kunnen de benen en pezen afkoelen. Bandages worden afgeraden om te gebruiken met rijden, onder meer vanwege het probleem van oververhitting.

7. Koelen na de training

Koelen van de benen is een goede gewoonte, zeker wanneer je beenbescherming gebruikt. De spieren en pezen van je paard warmen tijdens het rijden altijd op. Koelen zorgt er eigenlijk voor dat de ontsteking wordt geremd. Na een zware training kan er dus spierpijn ontstaan, maar voorkom je mogelijk dat de pijn (= kleine schade door rekken en strekken) een ontsteking wordt. Iets spierpijn is overigens niet erg. Het lichaam wil zich aanpassen aan de inspanning.

8. Doorbloeding stimuleren

Voor de spieren is een goede doorbloeding van levensbelang om goed te kunnen functioneren. Pezen zijn van zichzelf minder goed doorbloed. Hoe beter de spieren kunnen rekken en strekken en dus goed doorbloed zijn, hoe minder druk dat legt op de pezen, die niet kunnen rekken en strekken. Een goede doorbloeding krijg je door een goede en gevarieerde trainingsopbouw met de afwisseling van de bodem. Daarnaast voldoende rust en tijd voor herstel.

9. Doe de peescontrole

Het is een goede gewoonte om de pees te voelen. Vaak poets je toch de benen van je paard, maak er dan een gewoonte van om de pezen te voelen. Je kunt dit doen door met je vingers aan de achterzijde van het been langs het pijpbeen te voelen, maar doe ook voorkant van het been tot aan de hoef. Een verdikking of warme plek kan op een blessure duiden. Het is dan raadzaam om dit goed in de gaten te houden. Wacht niet tot je paard kreupel is, dit is namelijk niet altijd aan de orde bij een peesblessure.

Ondersteun de pezen van je paard

Op koude winterdagen is het niet voor iedereen mogelijk om de paardenbenen af te spuiten. In de zomer kan het een fijne gewoonte zijn om na een intensieve rit of training de benen te koelen. Zo komen de pezen snel op temperatuur.

Wanneer ondersteun je met Tendon Protect?

Tendon Protect draagt bij aan de soepelheid van spieren en pezen. De combinatie van Calscium en Magnesium zorgt voor de spierspanning, Vitamine D3 draagt bij aan sterke botten en de opname van kalk in de botten. Aan Tendon Protect is ook de Groenlipmossel toegevoegd en die bevat Omega vetzuren, namelijk AHA, ALA, DHA, EPA, SDA en ETA. Maar ook furaanvetzuur, glucosamine en chondroïtine. 

 

Synopet Horse Tendon Protect 1000 ml

  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml
  • Dagelijkse onderhoudsdosis: 12,5 ml per dag
  • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
  • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel

Paard met peesprobleem

Heb jij een paard met een peesblessure?
Ga altijd naar de dierenarts voor een behandelplan.

1. koelen

Door het been te koelen bij een peesblessure zorg je ervoor dat de ontsteking geremd wordt. Minimaal 15 minuten koelen is nodig om de temperatuur goed omlaag te brengen.

2. boxrust

Boxrust is altijd een moeilijke, wat wat als je paard de tent afbreekt of door de stal blijft ploeteren. Waar het omgaat, is dat het been tijd en rust nodig heeft om te herstellen.

3. stappen op de harde ondergrond

Door de rustige beweging in stap op een harde ondergrond wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het is niet de bedoeling om te longeren in kleine rondes.

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Synopet Horse Joint Support 500 ml

  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 15 ml
  • Onderhoudsdosering, 7,5 ml per dag
  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate

Synopet Horse Tendon Protect 1000 ml

  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml
  • Onderhoudsdosering, 12,5 ml per dag
  • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
  • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel

Synopet Horse Muscle Relax 1000 ml

  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml
  • Onderhoudsdosering, 12,5 ml per dag
  • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
  • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Dog Tendon Protect 200 ml

  • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
  • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 20 kg 5 ml, 20+ kg 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
  • Geschikt voor preventief gebruik, ook voor honden in de groei 

Synopet Dog Muscle Relax 200 ml

  • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
  • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
  • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 20 kg 3 ml, 20+ kg 5 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
  • Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning

Synopet Cat Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis