Feestdagen, voorkom spanning & stress
Stressvrije feestdagen
Heb jij ook zo’n zin in de feestdagen? Gezelligheid, heerlijk eten en misschien zelfs cadeautjes. Toch lijkt het altijd of de laatste weken van het jaar drukker zijn en dat levert ook bij ons extra stress en spanning op. Natuurlijk merken onze dieren dat aan onze lichaamstaal en manier van doen. Voor dieren kan dat voor extra spanning zorgen, want de vertrouwde structuur is verstoord. Alles is anders…
Dan hebben we het nog niet eens over het knallen en flitsen met Oud & Nieuw. Dat is voor paniek en onrust bij onze dieren kan zorgen, dat is helaas voor de meesten heel herkenbaar.
Vuurwerkangst
Het knallen en flitsen van vuurwerk is één van de grootste stressveroorzakers bij dieren. Zo erg dat veel mensen graag Oud & Nieuw vieren op een vuurwerkvrije plek. Het is belangrijk om de angst voor vuurwerk te behandelen. Als je er niets aan doet, dan kan je dier steeds banger worden voor harde knallen met chronische stress tot gevolg. Daar wordt iedereen erg ongelukkig van.
Over stress bij huisdieren
Stress helpt je lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het ‘gevaar’. Stress is dus heel nuttig in een noodsituatie, maar in het normale dagelijkse leven kan deze reactie op prikkels soms ook heel vervelend zijn voor jou en je dier.
Chronische stress
Als je dier continu in opperste staat van paraatheid blijft en de alarmbellen heel regelmatig afgaan in bepaalde situaties, dan kan er chronische stress ontstaan. In plaats van ‘optimaal reageren op gevaar’ gebeurt dan het tegenovergestelde. Het concentratievermogen vermindert, het dier is slecht in staat te functioneren en ook de weerstand neemt af. Daarom is het belangrijk dat je stresssignalen bij je dier kunt herkennen en dat je weet hoe je ermee om kunt gaan.
Stress signalen
Herken jij de signalen van spanning en stress bij je dier?
Honden met stress
- Sterke schrikreactie of angst
- Luid en heel nadrukkelijk blaffen
- Lichaamshouding en poot heffen
- Nek- en rugharen overeind (borstelen)
- Staart tussen de benen
- Oren naar achteren
- Grote ogen, verwijde pupillen
- Hijgen door versnelde ademhaling
- Trillen, piepen of gapen
- Vluchten of verstoppen
Stress bij katten
- Sterke schrikreactie of angst
- Blazen of grommen
- Lage lichaamshouding met poot heffen
- Haren van de vacht staan overeind
- Trillende beweging maken op de rug
- Snorharen naar achteren
- Oren plat naar achteren
- Likken met de tong
- Grote pupillen
- Vluchten of Verstoppen
Konijnen met stress of spanning
- Sterke schrikreactie of angst
- Plat op de buik liggen
- Poot optillen
- Staart hangt strak omlaag
- Stampen met de achterpoten
- Bijten of knagen aan tralies
- Grote ogen, verwijde pupillen
- Opengesperde neusgaten
- Versnelde ademhaling
- Vluchten of verstoppen
Gewoontedier
Dieren houden van structuur en willen weten waar ze aan toe zijn. Gewoontedieren dus!
Ga je even weg, zeg dat dan tegen je dier. Zo leer je je dier dat er weliswaar wat gaat gebeuren, maar dat het ook weer goed komt. Als je dat consequent doet, maak je van een mogelijk stressvolle situatie een gewoonte.
Je kunt ook gebruik maken van Muscle Relax.op basis van Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6 en Zink. Het ondersteunt je dier bij fysieke en lichamelijke spanning – Muscle Relax
Eerste hulp bij stress en spanning
Je dier heeft jouw hulp nodig als hij of zij last heeft van stress en angst. Maar wat kun je doen?
Ga eens van jezelf uit. Hoe kan iemand jou ondersteunen in een stressvolle situatie?
Een stress situatie kan soms letterlijk verlammend zijn. Je bent niet meer in staat om te denken of te bewegen. Je weet niet meer wat je moet doen. Zo is dat ook voor je dier.
Dit kun je doen in een stressvolle situatie
Mix & match, het is afhankelijk van de situatie wat je het beste kunt doen om je dier te helpen. Deze tools kun je gebruiken en combineren. Het is heel simpel en daardoor vaak goed toepasbaar.
kom in beweging
Door te bewegen haal je je dier letterlijk uit de stressvolle situatie. Daarnaast is bewegen een gezonde manier om te ontstressen. Bij beweging komen endorfines vrij, die bijdragen aan het geluksgevoel. Het cortisolniveau (stress) gaat omlaag.
een opdracht krijgen
Als iemand je vertelt wat je moet doen, dan ben je afgeleid. Het kan bij je dier zo simpel zijn als “Kom, er ligt wat lekkers voor je in de voerbak” of “Kijk, ik heb je favoriete speeltje gepakt”. Je vertelt je dier wat de verwachting is en wat hij of zij kan doen.
een reactie geven
Je kunt ook een reactie vragen of de opdracht die je je dier geeft. “Kijk, je speeltje… ga het eens halen”. Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is de bedoeling dat je je dier uit de situatie haalt en je dier zich bewust is van jou. Dat doe je door een reactie te vragen.
nadenkwerk geven
Door je dier aan het denken te zetten, is er afleiding van de situatie. Je vraagt om iets heel anders te doen, dan zich bezig te houden met de stressvolle situatie. Hoeft niet moeilijk te zijn; “Kijk, ik verstop je speeltje, zoek jij het voor mij op”.
Straf nooit! Ondersteun je dier
Een angstig dier moet je nooit straffen, hoe onmachtig de situatie ook kan aanvoelen. Probeer je dier altijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Geef aandacht en biedt afleiding.
aaien | kalmerend toespreken | vertellen wat je verwacht | veilige plek aanbieden | afleiden | opdracht geven | trainen
Denk ook praktisch voor je huisdier, wat is er nodig in en om huis om je dier een veilig en vertrouwd gevoel te geven.
Safe house
Maak een schuilplaats voor je dier, op een plek waar je dier zich prettig voelt en met bijvoorbeeld het favoriete denkentje of speeltje.
Sluit goed af
Zorg dat je dier het huis niet kan verlaten, dus zorg dat deuren en ramen goed zijn afgesloten. Zo kan je dier niet het huis uitvluchten.
Chipgegevens
Zijn de chip gegevens nog up-to-date? Stel dat… en je dier wordt gevonden, dan kan hij of zij weer zo snel mogelijk bij je worden thuisgebracht.
GPS tracker
Voor honden of katten zien we steeds vaker de GPS tracker. Zo weet je als eigenaar altijd waar je dier is en kun je je dier weer snel veilig naar huis halen.
Aan de lijn
Gaat je dier naar buiten? Neem je dier dan aan de lijn. Rond Oud & Nieuw adviseren we je om een fijne rustige wandelplek te kiezen.
Laat je dier de keuze
Wil je dier het liefste bij jou zijn of zoekt je dier de schuilplaats op? Geef je dier de keuze wat hij of zij prettig vindt tijdens de drukke periode.
Afleiding
Doe leuke spelletjes met je dier, bijvoorbeeld met de activity ball of bedenk iets anders om je dier mee te vermaken of af te leiden. Zo betrek je je dier erbij.
Structuur
Blijf zoveel mogelijk de gebruikelijke structuur van je dier aanhouden, zoals de gewoonte is. Dat geeft een gevoel van vertrouwen.
Persoonlijk en gratis advies voor je dier
Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.
Synopet gezondheidsproducten
Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com
Synopet Dog Tendon Protect 200 ml
- Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
- Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
- 40 dagen, 1 x per dag
honden tot 20 kg 5 ml, 20+ kg 10 ml - Geschikt voor preventief gebruik, ook voor honden in de groei
Synopet Dog Muscle Relax 200 ml
- Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
- Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
- 40 dagen, 1 x per dag
honden tot 20 kg 3 ml, 20+ kg 5 ml - Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning
Synopet Cat Joint Support 75 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
- 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
Synopet Rabbit Joint Support 75 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
- 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml
- Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
- GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
- Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
- 25 of 40 dagen, 1 x per dag
honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
Over de schrijver
Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.