Artrose bij huisdieren

Wat is artrose? 

Artrose is een ander woord voor gewrichtsslijtage, Het is een veel voorkomende aandoening bij met name oudere honden, katten, konijnen en paarden. Het kan in alle gewrichten voorkomen, maar bepaalde gewrichten zijn gevoeliger voor de klachten dan andere.
Als er sprake is van artrose, dan zal de aandoening altijd verergeren. Een behandeling is dus noodzakelijk. Gelukkig kan er op verschillende manieren behandeld worden, zodat de artrose minder snel verergert en het dier kan blijven bewegen, zonder pijn.

Behandel klachten aan gewrichten en kraakbeen altijd

En wel om 3 hele goede redenen…

1. Gewrichtsklachten lossen zich niet vanzelf op, maar verergeren in de loop van de tijd.

2. Kraakbeen dat weg is gesleten, groeit niet opnieuw aan.

3. Onbehandelde gewrichtsklachten kunnen leiden tot pijnlijke ontstekingen.

Artrose bij honden, katten en konijnen

 Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen beschermt de botten en zorgt dat ze soepel over elkaar kunnen glijden. Door de slijtage kunnen er ontstekingen en pijn optreden.

Hoe onstaat artrose?

Gewrichtsslijtage kan verschillende oorzaken hebben. De eerste factor van belang is leeftijd. Hoe ouder het dier is , hoe groter de kans op artrose. Daarnaast kan artrose eveneens ontstaan door beschadigingen, ziekten of andere problemen. Denk daarbij aan een ongeluk(je). Maar we benoemen ook heel bewust, obsesitas. Overgewicht komt veel voor en zorgt voor veel druk op de gewrichten. Een  afwijkende belasting artrose veroorzaken, waardoor het gewricht onevenredig slijt of druk krijgt. De aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen, zoals Elleboogdysplasie of Heupdysplasie zorgen voor een afwijkende belasting van de gewrichten met vaak gewrichtsproblemen tot gevolg.

  • Leeftijd
  • Ras
  • Erfelijke aandoening
  • Standsafwijking
  • Trauma
  • Overbelasting
  • Overgewicht

 

Wat is een gewricht

Een gewricht bestaat meestal uit twee botdelen, die bekleed zijn met kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof. De twee botdelen worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en  banden. Een gewricht wordt bewogen door de spieren, die ontspannen en aanspannen, rondom het gewricht.

Artrose bij de hond

Zo herken je gewrichtsslijtage bij je hond

De meeste honden hebben moeite met opstarten. De hond komt maar moeizaam overeind en is stram en stijf. Soms is het dier eerst even kreupel, maar daarna is het over. Honden met gewrichtsklachten krijgten meer last na een actieve dag. 

Tip: doe onze gewrichtsklachtentest en krijg direct een indicatie of je hond gewrichtsproblemen heeft. Naar de Synopet gewrichtsklachtentest

Bij twijfel raadpleeg de dierenarts voor een diagnose.

Artrose bij de kat

Zo herken je gewrichtsslijtage bij je kat

Katten zijn goed in het verbergen van klachten. Een kat gaat steeds minder bewegen en zoekt langzamerhand minder hoog gelegen plekjes op. Het spelen en springen wordt minder, maar het valt vaak niet direct op. Opvallend is dat een kat vaak niet kreupel loopt door gewrichtsklachten.

Tip: heeft je kat gewrichtsproblemen? Naar de Synopet gewrichtsklachtentest

Bij twijfel raadpleeg de dierenarts.

Artrose bij het konijn

Zo herken je gewrichtsslijtage bij je konijn

Bij een konijn is het herkennen van gewrichtsklachten niet zo gemakkelijk. Een konijn verbergt de klachten en wordt minder actief. Toch zijn er signalen dat je dier pijnlijke gewrichten heeft. Het huppelen wordt minder en het binkie blijft achterwege. 

Tip: denk je dat je konijn gewrichtsproblemen heeft? Naar de Synopet gewrichtsklachtentest
De diagnose kan alleen de dierenarts stellen.

Behandeling van artrose

Bij de meeste huisdieren kan artrose goed worden behandeld. Het is belangrijk om al bij de eerste symptomen actie te ondernemen. Verwar artrose ook niet met andere aandoeningen, bij twijfel is het raadzaam om altijd de dierenarts te vragen. 

Naast een behandeling met bijvoorbeeld supplementen of medicijnen, speel jezelf ook een belangrijke rol in de behandeling van artrose. Zo is het belangrijk om de leefstijl aan te passen waar dat nodigg is. Denk aan beweging, voeding en gewichtsbeheersing. Je kunt een specialist inschakelen, die kan helpen met het opstellen van een behandelplan voor bijvoorbeeld voeding en training.

Het is verstandig er rekening mee te houden dat artrose op en neer gaat. Waar je dier de ene dag heel soepel is, kan dat de volgende dag anders zijn. Pas je aan aan de situatie. 

Behandelmethoden

Er worden verschillende behandelmethoden genoemd in de behandeling van artrose. Het is belangrijk te realiseren dat artrose niet weggaat, maar dat alle behandelingen erop gericht zijn om verergering te voorkomen. Laat jezelf goed informeren over de behandelingen, de consequenties en de kosten. Pijnstillende medicijnen kunnen een eerste goed oplossing zijn, maar zijn vaak niet langdurig of doorlopend te gebruiken.

Joint Support natuurlijk alternatief voor medicijnen

Joint Support is een natuurlijke oplossing voor dieren met gewrichtsaandoeningen. Joint Support ondersteunt de soepele gewrichten en draagt bij aan het behoud van gezond kraakbeen. De werkzame bestanddelen van de Groenlipmossel, Curcumine, Zwarte-bes blad en Vitamine C versterken elkaar en vullen elkaar aan. 

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Synopet Cat Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis 

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
    honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.